Pestens tid

En av Stephen Kings största romanbyggen är utan tvekan tegelstenen “Pestens tid”, eller “The Stand”, som kom ut första gången 1978. Romanen handlar om hur ett virus utvecklat av den amerikanska militären sprider sig utanför laboratoriet och dödar större delen av USA:s befolkning tills bara några tusen personer återstår. Mänskligheten delas upp i två läger. Ett läger som följer den 108-åriga kvinnan Abagail Fremantle till Boulder i Colorado där de försöker bygga upp livet och civilisationen igen, om än i mindre skala än förut. Det andra lägret följer den ondskefulle Randal Flagg till Las Vegas där ett ondskefullt och disciplinerat samhälle tar form som förr eller senare kan komma att hota det fredliga samhällsbygget i Boulder.

Stephen King är känd för sina fantastiska karaktärer och “Pestens tid” kryllar av intressanta personporträtt. Även om vissa av karaktärerna till en början kan framstå som goda eller onda visar Stephen King att verkligheten sällan är så enkel och att den som till en början kan framstå som en förrädare kan visa sig inneha helt andra egenskaper. Ett av de mest sympatiska porträtten i boken är förmodligen det av den förståndshandikappade Tom Cullen som av en slump springer på den dövstumme Nick Andros, varpå en ovanlig vänskap utvecklas mellan två personer som till en början har lite svårt att förstå varandra.

Förutom huvudkonflikten mellan gott och ont blandar Stephen King in en rad olika intriger och teman som olycklig kärlek, svartsjuka, maktbegär, utanförskap och ånger, som gör “Pestens tid” till en mer komplex roman än många lättsamma dystopier.

Stephen King är känd för att skriva många och långa böcker och “Pestens tid” är förmodligen en av de längsta han har skrivit. Den första upplagan bestod av 823 spänningsfyllda sidor, vilket toppades 1990 när den släpptes i en ny utgåva med hela 1152 sidor. De flesta extrasidorna hade tidigare tagits bort av förlaget av ekonomiska och kommersiella skäl eftersom de inte trodde att en så tjock bok skulle sälja. 1990 var dock Stephen King en så känd författare att de hade kunnat sälja telefonkatalogen bara hans namn stod på omslaget. Huruvida den längre versionen av “Pestens tid” är bättre eller sämre än den första är upp till var och en som orkar läsa båda att avgöra. Men en sak är säker. Den längre versionen erbjuder fantastisk fördjupning i såväl karaktärer som i intriger och varje Stephen King fan av rang gör bäst i att antingen läsa båda två, eller att endast läsa den långa versionen.

För den som inte orkar läsa denna tegelsten finns det också den klassiska tv-serien från 1994. Liksom i många andra filmatiseringar av Stephen Kings bäcker böcker har Stephen King också i denna sevärda miniserie letat sig in som biroll.

Lämna ett svar