John Steinbeck

John Steinbeck som tilldelades nobelpriset i Litteratur 1962 är utan tvekan en av de bästa författarna som USA lyckats få fram. Hans samhällskritiska och realistiska böcker har berört människor i hela världen och få har lyckats skildra sociala orättvisor, fattigdom och ekonomisk kris så effektfullt och närmast poetiskt som denna rättmätigt hyllade författare. Framförallt är två av hans böcker värda att lyftas lite extra.

Möss och människor

Romanen ”Möss och människor” var den bok som ledde till John Steinbecks genombrott och som på ett sätt lade grunden för bilden av honom som en stor skildrare av 1930-talets deppression i USA. Berättelsen handlar om två vänner som vandrar omkring genom USA i jakt på arbete och drömmen är att en gång kunna köpa en egen gård. Den ena av dem är förståndshandikappad och klarar inte av att ta hand om sig själv, men med hjälp av sin kamrat som går i god för att han är stark och arbetsvillig lyckas han ändå få arbete. Fram tills en stor olycka sker för andra gången.

Vredens druvor

Romanen ”Vredens druvor” är förmodligen John Steinbecks såväl bästa som mest kända bok som behandlar deppressionen under 1930-talet. Berättelsen kretsar kring den fattiga familjen Joad som tvingas flytta från sitt hem i Oaklahoma på grund av missväxt och som drar sig mot Kalifornien för att söka lyckan. Resan är dock farlig och hård och de möts ständigt av fördomar och hat från människor dit de anländer och frågan är om det överhuvudtaget är möjligt för dem att finna någon lycka i det soliga Kalifornien. Berättelsen i boken varieras med stora essäliknande sjok av text som förklarar den ekonomiska utvecklingen bättre än vilken ekonomibok som helst.

Lämna ett svar