Den kinesiska författaren Mo Yan, som egentligen heter Guan Moye tilldelades Nobelpriset i litteratur 2012 med motiveringen att han har en förmåga att förena saga, historia och samtid med en hallucinatorisk skärpa. Denna motivering har sin förklaring i att den typ av litteratur som Mo Yan ägnar sig åt är det som kallas för magisk realism.
Som son till jordägare tvingades han under kulturrevolutionen att sluta sin skolgång efter fem år för att istället arbeta i en fabrik. Hans litterära kunskaper kom snarare från en kinesisk berättartradition än från att själv läsa böcker och det var först efter att han vid 21 års ålder tog värvning i Folkets befrielsearmé, som han kunde börja studera på universitetet.
Han slog igenom med romanen “Det röda fältet”, som bland annat skildrade dåliga sidor hos Folkets befrielsearmé, men också andra skikt i samhället. I flera av hans böcker är han kritisk mot de kommunistiska myndigheterna samtidigt som han aldrig har lämnat det kommunistiska partiet, vilket ledde till en debatt när han vann Nobelpriset i litteratur. Han har också kritiserats av andra kinesiska dissidentförfattare, men Svenska akademien menade att han prisades för sitt författarskap och inte för sin politiska gärning.