Den gröna milen

Allting är inte alltid vad det ser ut att vara. Det är en lärdom som fångvaktaren Paul Edgecomb bittert får erfara i Stephen Kings mästerliga roman “Den gröna milen”. Som vakt på den ökända avdelningen för dödsdömda på delstatsfängelset Cold Mountain i 1930-talets USA är han van vid att ha att göra med de mest förhärdade och osympatiska mördare. Men när han plötsligt får ansvar för den ovanligt stora och färgade mannen John Coffey, som anklagas för att ha dödat två små flickor, inträffar en rad händelser som gör att såväl Paul Edgecomb som de andra fångvaktarna börjar ifrågasätta såväl Coffeys skuld som hela sin verklighetsuppfattning. Alla utom den sadistiska karriäristen Percy Wetmore som fått sitt jobb tack vare kontakter i regeringen och som inte missar en chans att göra livet surt för såväl kollegor som för de dödsdömda fångarna.

De övriga vakterna får dock skäl att ifrågasätta hela sin tillvaro ju mer mysteriet kring John Coffey nystas upp. John Coffey visar sig nämligen besitta förmågan att hela de sjuka, även om det för honom är en mycket påfrestande process, vilket får stor betydelse inte minst för fångvaktarnas chef. Frågan är om de ska lyckas rädda John Coffeys liv innan det är för sent.

“Den gröna milen” skrevs först som en följetong i 6 delar, för att sedan släppas i romanform och romanen hanterar viktiga teman som brott och straff, rättssäkerhet, maktmissbruk och rasism samt liv och död. Liksom i de flesta av Stephen Kings böcker är karaktärerna skildrade med empati och inlevelse.

Boken har liksom många andra av Stephen Kings romaner filmatiserats med gott resultat och såväl filmen som boken har fått ett gott mottagande av både läsare, biopublik och kritiker.

Lämna ett svar