Leif GW Persson är idag känd som Sveriges mest folkkära kriminolog, men det fanns en tid då han var ute i kylan. Han hade nyss avslöjats som källan bakom artikeln om hur bland annat justitieminister Lennart Geijer var en säkerhetsrisk eftersom han köpte sex av prostituerade och enligt legenden funderade han på hur han bäst skulle ta livet av sig eftersom hans karriär inom rättsväsendet i praktiken var över.
Istället valde han att hämnas genom att skriva sin roman “Grisfesten” som bland annat handlar om vilka konsekvenser det kan få om en högt uppsatt maktperson köper sex och sedan ger alibi åt en brottsling för att själv inte avslöjas som sexköpare. Boken fick stor uppmärksamhet när den kom vilket lade grunden för en mycket framgångsrik karriär som deckarförfattare men också som hela Sveriges favoritkriminolog.
Grisfesten ingår tillsammans med de två följande romanerna “Profitörerna” och “Samhällsbärarna” i en trilogi som senare kom att bli en hel romanserie. Förutom “Grisfesten” är förmodligen trilogin “Välfärdsstatens fall” mest uppmärksammad då den behandlar det tragiska mordet på statsminister Olof Palme. I trilogin driver GW tesen att mördaren var högt uppsatt inom Säkerhetspolisen och även i sin yrkesutövning som kriminolog har han konsekvent förnekat att Christer Pettersson skulle vara skyldig till ett av Sveriges mest uppmärksammade mord. Hans romanserie “En roman om ett brott” innehåller hittills 12 delar och förutom deckare har Leif GW Persson tillsammans med Jan Guillou och Pär Lorentzon skrivit “Stora machoboken”, “Grabbarnas stora presentbok” och “Grabbarnas kokbok” samt Om “jakt och Jägare – från Fagerhult till Sibirien”, tillsammans med Jan Guillou.
Leif GW Persson har sannerligen levt ett spännande och innehållsrikt liv och även om det finns mycket spänning i hans många deckarromaner finns det också mycket substans i hans båda självbiografier. Den första som lanserades som en självbiografisk roman släpptes 2011 med namnet “Gustavs grabb” och behandlar såväl känslorna kring en oväntad klassresa som den såriga relationen till hans sjukliga mor som han menar var psykiskt sjuk. I den mer renodlade självbiografin Professor “Wille Vingmutter, mästerdetektiv: Berättelsen om mitt yrkesliv”, som gavs ut 2018 beskrivs hans väg till livet som professor i kriminologi och inte minst hur det påverkat såväl hans hälsa som hans familjeliv.
Ingen kommer undan Leif GW Persson, vare sig man vill det eller inte och det enda rätta är att genast sätta tänderna i hans samlade bokproduktion. Leif GW Persson är inte bara författare och kriminolog utan också en del av den svenska samtidshistorien och därmed en person som varje människa med allmänbildningsambition måste förhålla sig till, såväl litterärt som i den verkliga världen där han gjort stora avtryck. Romanserien “En roman om ett brott” är synnerligen både läsvärd och lärorik på alla sätt och vis.