Böcker i skolans värld

I skolan kommer man i kontakt med många olika typer av böcker. Vissa av dem är mer intressanta än andra. Det är sällan någon som tycker att matteboken är särskilt rolig, och när det gäller läseböcker kan de vara roliga beroende på vad de handlar om.

Få intresse för skolböckerna

För att få bra betyg måste man sätta sig in i skolböckerna. Om man inte gör det blir det omöjligt att få klart läxor, uppsatser med mera. Men att få ett intresse för skolböckerna kan vara svårt. Ibland kan man behöva tvinga sig till det. I regel blir det lättare när man senare i utbildningen får möjlighet att välja själv vad man vill studera.

När läsningen känns lite svår

Ibland kan det vara så att man känner att det är lite svårt att läsa. Kanske är boken för svår, eller så har man någon form av funktionsnedsättning som gör att man inte förstår det man läser. Då kan det vara bra att anlita läxhjälp för att man ska få lite extra resurser. Då kan man få sakerna upplästa för sig, eller så kan man få det förklarat på ett annat sätt.

Om det är väldigt svårt att läsa kan det vara klokt att man själv eller föräldrarna pratar med skolan. Det finns hjälp att få med böckerna, bara man ber om den.

Olika typer av böcker

Det finns olika typer av böcker som man kan finna i skolan. Faktaböcker är väldigt vanliga. Även skönlitterära böcker förekommer när det är dags för läsläxor, högläsning och avslappning.

Många skolor har egna bibliotek där eleverna får låna böcker. Det brukar finnas böcker inom de flesta intresseområden eftersom att man i regel har lättare att läsa om sådant man gillar.

Lämna ett svar