Kazuo Ishiguro

Den brittiske författaren Kazuo Ishiguro fick nobelpriset i Litteratur 2017, under den mest kaotiska tiden i Svenska Akademiens historia. Ingen skugga ska dock falla på denna författare som är väl värd att prisas för sitt fantastiska författarskap.

För den som är nyfiken på hans författarskap kan det dock vara en god idé att börja med hans klassiska roman ”Återstoden av dagen” som handlar om den ordningsamme butlern Mr Stevens i 1950-talets England som arbetar på en herrgård som köpts upp av en amerikan, vilket inte är helt lätt för den engelska butlern att vänja sig vid. Han ger sig ut på en bilfärd genom landet och reflekterar över hur han ska kunna anpassa sig i detta nya samhälle.

Parallellt med detta får läsaren också följa Stevens tidigare liv i dagboksform där teman som värdighet, lojalitet, plikttrogenhet och den brittiska överklassens kontakter med det tyska nazistpartiet såväl som med den brittiska motsvarigheten är återkommande. Framförallt skildras den underliggande kärleken till Miss Kenton’s som under herrgårdens storhetstid arbetade där tillsammans med Mr Stevens och vars relation aldrig fick tillfälle att blomma ut. Frågan är dock vad Mr Stevens bilfärd kan tänkas leda till.

Lämna ett svar