Carrie

Stephen King är känd som en av världens största skräckmästare som med sina böcker skrämmer slag på sin trogna läsarkrets. Men han är också känd för sina färgstarka karaktärsskildringar och kanske framförallt för sina fantastiska kvinnoporträtt. Han anses till och med vara så bra på att gestalta kvinnor att somliga misstänker att hans fru Tabitha King är hjärnan bakom dem.

Hur det än är med den saken har Stephen King själv meddelat att det var hans fru som räddade hans debutroman ”Carrie” ur papperskorgen och uppmanade honom att fortsätta skriva på den när han redan hade gett upp idén.

”Carrie” handlar om en ung mobbad flicka som växer upp med en djupt religiös mamma. När hon får sin första menstruation tror hon att hon ska dö eftersom hon aldrig har lärt sig hur den kvinnliga kroppen fungerar och mensen är ett underliggande tema i denna fantastiska debutroman. Med romanen ”Carrie” lade Stephen King grunden för sin förmåga att skildra kvinnor och deras problem. Även om Stephen Kings romaner under lång tid avfärdades som kiosklitteratur råder det ingen tvekan om att han i flera av sina böcker har hanterat angelägna teman, inte minst i ”Carrie” som behandlar teman som mobbing, menstruation, hämnd och utanförskap.

Lämna ett svar