Olov Svedelid
Gråt inte över spillt vin
Mita närmar sig aningen skräckslagen femtioårsstrecket. Hon är sjukskriven från jobbet bakom fiskdisken på en stormarknad, lätt överviktig (”ser ut som en gravid elefant”, tycker hon själv…) röker för mycket och känner sig allmänt ful och bitter.
Ändå önskar hon sig evigt ung, men utan botox och silikonlyft. Ofta hamnar hon i blåsväder, då hennes känsloliv pendlar upp och ned som en expresshiss.
Nu har Mita isolerat sig hemma i lägenheten och vill egentligen inte visa sig för någon, knappast ens för Billy, som hon har ett ambivalent särboförhållande med. Ett förhållande som får henne att känna sig än mer oduglig och oönskad – ”Han behöver mig ju bara för sin egen tillfredsställelse, någon att sova hos mellan sina fotbollsresor”.
Med en stor portion självironi och sin giftiga tunga hankar hon sig ändå fram. Sitt liv lever hon framför sin dator. På ett kvinnoforum finner hon Bibi, en blåögt naiv kvinna, som efter en skilsmässa nu vill ta igen allt hon missat, genom ivrigt kontaktsökande på olika dejtingforum.
Mita försöker få Bibi att åka med till ett hälsospa, men blir istället övertalad att de ska ta en sista-minuten-resa till Mallorca – och kanske finna kärleken… Under vistelsen där upptäcker de hur olika de egentligen är – och att allt inte alltid blir som man tänker sig…

Gråt inte över spillt vin
är berättelsen om en svensk Bridget Jones, en roman om en medelålders kvinnas känslostormar – samtidigt späckad av dråpliga inslag och mixad humor.


Bibliotekstjänsts recensent Theresa Vithma skriver bl.a.: Författarens porträtt av en bitter kvinna i övre medelåldern som börjar om, är välskrivet men framför allt roligt. Historien kunde blivit bade tragisk och självömkande men blir istället underhållande, rolig och tankeväckande. En läsvärd bok som ofta lockar till skratt.
Forfattare Meny