Bild OmslagISBN | Beställ Kjell E. Genberg
Seriemördare
Ondskans ansikten i
alla världsdelar

”Stäng av kaffebryggarna, kära lyssnare. I dag behövs all tillgänglig elektricitet.” (Radiokommentator inför seriemördaren Ted Bundys avrättning i elektriska stolen.)

När någon mördar av vinning, för att få makt eller av svartsjuka höjs inga ögonbryn. Men det finns människor vars mordiska är höljda i dunkel. Somliga av dessa mördar fler än tre människor med en avkylningsperiod mellan varje dåd. Sådana personer kallas seriemördare – ordet uppfanns 1976 av FBI:s profilerare Robert K. Kessler – och har blivit föremål för många romaner, filmer, noveller och teaterpjäser på senare år.
Verklighetens seriemördare kan till och med vara grymmare än fiktionens. Kjell E. Genberg har studerat fenomenet från äldre dagar till nutid. Man kan finna dem på världens alla kontinenter – utom Antarktis. En av de första väldokumenterade var en 1500-talskvinna – den ungerska grevinnan Elizabeth Báthory. Hon påstods ha mördat 600 offer, men dömdes till sist för 80. En av de mest kända i modern tid var amerikanen Ted Bundy som slutade sitt liv i elektriska stolen. Men det finns många fler som skapat svarta tidningsrubriker.
Genberg berättar om grymma fall i många av världens länder. Naturligtvis inte alla. Då skulle denna bok, illustrerad med foton ur polisens arkiv, ha blivit många tusen sidor tjock. Men urvalet är skrämmande nog…
Forfattare Meny