Olov Svedelid
Anhalter
Bagaget på den kända bilden av Sidney Paget tillhör inte Holmes och Watson, även om blecklådan i förgrunden är misstänkt lik den som Holmes släpar fram i Den musgraveska ritualen och som är fylld med pappersbuntar med noteringar om hans olika fall. Men låt oss uppfatta bilden symboliskt som visande en del av det litterära bagage som berättelserna om mästerdetektiven gett upphov till. Givetvis har även den här boken hämtat sin inspiration därifrån.

”Författaren ger oss inträngande information om allehanda aspekter rörande Sherlock Holmes samt Sir Arthur Conan Doyles författarskap. Strand besitter ett imponerande kunnande och skriver underhållande och väl.”
Henric Ahlgren, BTJ
om essäsamlingen Dr W & Mr H


Forfattare Meny
Återblickar
Med denna sin femte bok om Sherlock Holmes lägger Lars Strand ytterligare ett antal informativa bitar till sin essämosaik, där bilden av mästerdetektiven och hans värld nu framträder med allt tydligare konturer.

”Sveriges främste författare av fackböcker om Sherlock Holmes är värmlänningen Lars Strand. Hans essäer om mästerdetektiven är alltid intressanta och fascinerande, oavsett om läsaren är Holmes-kunnig själv eller bara sugen på elegant skrivna texter om allsköns ämnen – alltid med Holmes i centrum förstås.”
Mattias Boström, SherlockHolmes.se

”Strand gör lärda jämförelser med samtida fenomen, både litterära och andra, i sina essäer och för oss som inte är lika entusiastiska när det gäller den store detektiven gör detta boken mycket läsvärd. - - - Att Strand sedan skriver en alldeles utmärkt svenska gör att man gärna rekommenderar denna lilla bok – till alla och envar.”
Kjell E.Genberg (DAST Magazine) om essäsamlingen Närstudier

Närstudier
Närstudier är den fjärde samlingen av Lars Strands lovprisade essäer om Sherlock Holmes. En bättre guide in i Mästerdetektivens värld än Lars Strand vore svår att hitta.

Om I Sherlock Holmes sällskap: ”Något av det mest läsvärda i deckarfackboksvärld jag någonsin fått förmånen att ta mig an”.
Per Olaisen, CDM

Om Besök på Baker Street: ”Lars Strands essäer är precis det som en riktig Sherlockian längtar efter”.
Bjarne Nielsen, Sydsvenskan

Om Dr W & Mr H: ”Precis som de två tidigare är det en mycket underhållande, lärorik och faktaspäckad volym som har stort läsvärde inte bara för sherlockianer/holmesianer”.
Johan Wopenka, Deckarbiten


Paketpris
Närstudier, Dr W & Mr H och Besök på Baker Street till paketpris.

Dr W & Mr H
Den vise Alf Henrikson skrev i sin Uppslagsbok om Jules Verne att ”den som till äventyrs inte är bekant med Phileas Fogg, Passepartout och kapten Nemo är långt mera obildad än den som aldrig har läst Joyce eller Kafka”. Samma sak torde gälla för galjonsfiguren för alla detektiver, verkliga som fiktiva, Sherlock Holmes.
Den som vill veta mera om denna formidabla gestalt och hans skapare Sir Arthur Conan Doyle och söker vägledning har mycket att hämta i denna essäsamling, den tredje i ordningen, som författats av Lars Strand, en av Sveriges främsta experter på Sherlock Holmes och hans värld.

Besök på Baker Street
Lars Strand är en av Sveriges kunnigaste sherlockianer – med djuplodande forskningar om och kring personen Sherlock Holmes, likväl som i litteraturen om mästerdetektivens äventyr. Redan i sin tidigare essäsamling I Sherlock Holmes sällskap visade Strand med bravur att det går att finna nya infallsvinklar i båda fallen.
När han nu sammanställt en ny omgång uppsatser och essäer om olika aspekter på mästerdetektiven handlar det om en volym som är minst sagt efterlängtad. Den mest renlärige Holmes-fantasten kan möjligtvis höja något på ögonbrynen över att Strand gör sig skyldig till en viss vacklan visavi uppsatsernas föremål. I flera av dem ger han förvisso sken av att ansluta sig till den konventionella uppfattningen att Sherlock Holmes skulle ha varit en fiktiv person, skapad av Sir Arthur Conan Doyle. Andra däremot speglar, som sig bör för en sherlockian, övertygelsen om den store detektivens reella existens -– och att han egentligen aldrig behövde uppfinnas…
Flertalet av de i denna volym 20 ingående uppsatser är tidigare opublicerade – endast fem av dem har tidigare kunnat läsas i The Moor, medlemstidning för det svenska Sherlock Holmes-sällskapet The Baskerville Hall Club.


Om Besök på Baker Street

I likhet med den första är den ett gott sällskap, beläst, informativ och rolig. Detta är ett besök man lämnar i både upplyft och upplyst stämning.
Nils Nordberg, Jury

Jag trodde i min enfald att jag kunde en del om Sherlock och hans skapare Conan Doyle, men ack vad jag bedrog mig. Efter att några timmar ha njutit av en innehållsrik läsning kan jag nu luta mig tillbaka i min Armchair och veta att nu har jag fått lära mig mycket om dessa herrar. - - - Med andra ord en bok Du inte kan vara förutan.
Iwan Morelius, Läst och hört i Hängmattan